Image is not available
Image is not available

Он је рекао да се, радећи последњих годину и по дана у Београду, сусрео са ситуацијама када је требало помоћи талентованој деци или студентима, те су се такве одлуке доносиле ад хок.

– Због тога смо основали фонд како бисмо системски уредили ту област. Ова фондација ће бити потпуно независна у свом раду иако је Град Београд њен оснивач. У наредном периоду град ће учинити све да се обезбеде средства за функционисање фондације, а већ сам обавио разговоре са представницима више десетина компанија како би са градом потписали уговор о помоћи талентима. Договорили смо се са Српском банком, која ће у наредних неколико дана уплатити три милиона динара, а и град ће издвајати новац. Очекујемо да ћемо веома брзо имати одређена средства која ће омогућити да Фондација почне с радом. Ко ће добијати стипендије, одлучиваће Управни одбор и у то се град неће мешати. Нама је само важно да помоћ добију она деца која је и заслужују, а ми ћемо се потрудити да обезбедимо што више средстава. Поред школских стипендија, фонд ће финансијски помагати и талентоване спортисте, младе научнике, као и додатна школовања и такмичења – рекао је Весић и захвалио свима који су прихватили да буду чланови Управног одбора и тако својим именима гарантовали да ће фондација радити успешно. 

Он је подсетио да је Град Београд, у сарадњи са Универзитетом у Београду, покренуо пројекат „Бг пракса”, где студенти упознају управу и јавна предузећа и стичу практична знања.

Нела Мићовић, председница Управог одбора фондације, нагласила је да је пред њима неколико важних и племенитих задатака, а то је како да окупе талентоване и младе Београђане, узраста до 30 година, који су постигли најбоље резултате у ономе чиме се баве.

– Осим окупљања талентованих ученика и студената, наш задатак је и да пружимо помоћ и ученицима и студентима слабијег материјалног стања, да организујемо школе младих талената, као и кампове ради припрема за такмичења и усавршавања, да учествују у такмичењима у земљи и иностранству и да пружамо посебне облике помоћи изузетно талентованим младим људима. Град Београд треба да буде пример и другим локалним самоуправама, те да и они на овај начин помогну најталентованијим и најспособнијим – рекла је Нела Мићовић, која је навела да је и сама била један од талената, усавршавала се у Београду, где је и остала, што је пожелела и младима. 

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић подсетила је да је на седници Скупштине Београда 23. јуна једногласно усвојено решење о формирању Фонда за младе таленте Града Београда, на иницијативу одборника СНС-а и уз подршку чланова Градског већа и градског менаџера. 

– Циљ је да се ова непрофитна организација усмери ка пружању помоћи талентованим младим људима, ученицима, студентима и деци слабијег материјалног стања, који се истичу у научном и стваралачком раду. Одлука коју данас доносимо важна је за унапређење и побољшање живота талентованих Београђана – истакла је Андреа Радуловић. 

Она је изразила очекивање да ће ова фондација заједничким деловањем и у сарадњи са друштвено одговорним компанијама успети да оствари своје циљеве. 

Директорка фондације Ана Зекавица прецизирала је да је усвојен Статут фонда, који је, како је навела, основни оквир деловања фондације. 

– Ова фондација је у добрим рукама и на правом путу ка остварењу наше мисије – рекла је Ана Зекавица.

Извор: Беоинфо

 


            

Copyright: Фондација за младе таленте града Београда, Трг Николе Пашића 6, Београд © 2016.