Image is not available
Image is not available
arrow
arrow

Irena-2.jpg

На презентацији Фондације за младе таленте Града Београда, градски менаџер Горан Весић рекао је да се оснивањем ове фондације у Београд враћа помало заборављено задужбинарство.

Фондација за младе таленте Града Београда основана је са циљем да помоћ намењена младима буде концентрисана на једном месту и у рукама људи од угледа, који ће је на основу своје стручности и савести опредељивати онима којима је најпотребнија, рекао је данас градски менаџер Горан Весић на презентацији ове фондације у хотелу “Москва”. Осим Весића, о раду фондације говорили су и заменица председника скупштине града Андреа Радуловић и директорка фондације Ана Зекавица, као и донатори.

Свака компанија која пружи подршку биће добродошла јер за град нема великих и малих донатора, поручио је том приликом Весић.
 
– Пре оснивања фондације, пристизао је велики број захтева за помоћ талентованој деци, али није постојао систем. Управо због настојања да се уведе ред, као и у свим другим областима, фондацију је основала скупштина Београда како би охрабрила компаније и појединце да помогну талнетованој деци – истакао је Весић и додао да ово радно тело чине угледни људи који својим именом и презименом гарантују да новац иде у праве руке.
Доказ за то јесте и транспарентност у раду и сви донатори, али и јавност, биће упознати с трошењем средстава, рекао је Весић.
Градски менаџер је додао и да се, због великог броја захтева, талентованој деци излази у сусрет и на друге начине. Обновљена су школска такмичења, а од наредне године почињу и бесплатне школе спорта.
 
– Осим стипендија, финансираће се и одлазак на такмичења и куповина инструмената. На тај начин млади се подстичу пре него што направе успех, што је често много важније од награда које долазе касније – нагласио је Весић.
 
Оснивањем фондације у Београд се враћа помало заборављено задужбинаство, по чему смо раније били познати, рекао је Весић, и дао пример трговца Влајка Каленића, Илије Коларца, Саве Игуманова, капетана Мише Анастасијевића и других. Он је изразио уверење да ће се задужбинарство обновити и да ће његов значај разумети друштвено одговорне компаније.
Андреа Радуловић је рекла да је град свим срцем подржао идеју о оснивању фондације.
 
– Није реч само о још једном такмичењу, награди, куповини инструмента, већ да се младима омогући да буду најбољи у ономе за шта су талентовани. Желимо да их охрабримо да следе своој унутрашњи глас, развијају свој таленат, остану у Београду, буду храбри, добију заслужени статус у друштву и буду његов покретач – навела је Андреа Радуловић.
 
Она је изразила велику захвалност свима који подржавају рад фондације, јер сви заједно “шаљемо поруку младима да су наша будућност“, рекла је заменица председника Скупштине Београда.
 
– Младима поручујемо да имају подршку друштва, како би могли да живе од свог талента у овом граду, у овој земљи – нагласила је Андреа Радуловић.
Ана Зекавица је представила рад ове организације и подсетила да је иницијатива за оснивање потекла управо од градског менаџера.
 
– Идеја је била да се помогне талентованим младим људима који нису у доброј финанијској ситуацији и да им се пружи једнака шанса како би остварили своје снове – рекла је Ана Зекавица.
 
На конкурс фондације, прецизирала је она, могу да се пријаве таленти узраста од другог разреда основне школе до 30 година, са пребивалиштем у Београду, подељени у три групе корисника – ученици од другог до осмог разреда основне школе, ученици средњих школа и студенти основних и масте студија.
 
– Циљ у раду фондације јесте да се прикупи што више средстава, да се анимирају друштвено одговорне компаније и да се подстакну и друге локалне самоуп0раве у земљи да следе пример Београда. Дугорочно, циљ је да се створи база младих људи који ће својим талентом допринети бољитку читаве заједнице – истакла је директорка фондације.
 
О свом доприносу у раду фондације говорили су и представници донатора “Српске банке” и “Дунав осигурања”, а презентацији су присуствовали и бројни директори јавних предузећа и компанија.
Извор: Телеграф
 


            

Copyright: Фондација за младе таленте града Београда, Трг Николе Пашића 6, Београд © 2016.