Image is not available
Image is not available
arrow
arrow
FotoBeoinfo

  

Почасна скупштина Фондације за младе таленте града Београда одржана је четвртак, 11. маја у Старом двору у присуству градског менаџера Горана Весића, заменице председника Скупштине града Београда Андрее Радуловић, директорке Фондације Ане Зекавице, донатора и младих талената, добитника стипендије Фондације.

На свечаности су представљени резултати досадашњег рада Фондације, која подржава надарене основце, средњошколце и студенте града Београда.

 

Градски менаџер Горан Весић, подсетио је присутне званице, да је на Конкурсу који је трајао од 4. до 21. новембра, 2016. године, најпре додељена 51 стипендија, а потом је још 18 талентованих средњошколаца добило средства. Он је изразио велико задовољство због тога што су сва деца која су испуњавала услове на Конкурсу добила тражени новац.

– Прикупљено је укупно 16,4 милиона динара и то око 12 милиона за набавку неопходне опреме, око 3 милиона за учествовање на признатим такмичењима у иностранству и 2,1 милион за едукацију ван граница Србије. Након тога, наш рад и вредност препознало је Министарство финансија, које је на основу Закона о порезу на имовину, вратило Фондацији 3.120.491,65 динара, на основу чега су средства расподељена на још 18 талентоване деце, који су испунили све услове Конкурса, али нису добили средства због недостатка новца – рекао је Весић.

 

Он је додао да Фонд чине признати људи који су самостално доносили одлуке на основу прецизних правила.

-Специфичност ове Фондације јесте што је она државна, али њен Одбор чине еминентни људи који самостално доносе одлуке на основу прецизних критеријума. Такође, њен циљ јесте да помогне талентованој деци да остваре одличне резултате. Верујемо да ћемо ове године имати још већи одзив компанија и више новца за талентоване појединце. Ово је системски начин да се помогну деца, а Фондација је успела да обави посао, због чега је и основана и наставиће да се развија  – истакао је градски менаџер.

Весић је позвао све младе таленте из Београда, али и компаније да учествују и на следећем конкурсу. Велику захвалност изразио је донаторима и најавио да су они управо постали чланови Почасне скупштине Фондације.

– Сваки динар нам је важан јер иде у праве руке. Зрелост једног друштва огледа се у односу према најстаријима и најмлађима. Ви сте будућност ове земље и имате подршку друштвада слободно развијате свој таленат. Проносите славу своје земље и вратите се овде, јер нама требају млади, талентовани људи. Таленат вас чини посебним, али и одговорнијим, јер земљу напред могу да изведу само они који мисле унапред – поручио је Весић окупљеним стипендистима.

 

Заменица председника Скуштине града Београда, Андреа Радуловић је оценила да је Фондација оправдала поверење Скупштине Београда, као и свих који су веровали у организацију.

– Фондација је испоштовала комплетне процедуре и законске оквире, првенствено при припремању важних аката и расписивању Конкурса. Она је прави пример како систем у граду може да функционише и како се с поштовањем може опходити према талентованој деци и компанијама које су биле вољне да помогну – нагласила је Радуловићева.

Она је изразила очекивање да ће ова година бити још успешнија и да ће Фондација заједно са Градом наставити с политиком која младе ставља у најважније ресурсе нашег друштва.

– Морамо се борити за напредак младих, јер улагањем у њихову будућност ми истовремено улажемо у бољу будућност свих нас – навела је заменица председседника градске скупштине.

Директорка Фондације за младе таленте града Београда Ана Зекавица истакла је да је циљ рада у првој години био да се направи мост између компанија и талентоване деце и да се у томе успело.

– Транспарентност, професионалност, ефикасност и ефективност биле су идеје водиље и надам се да смо оправдали поверење јавности, оснивача, деце и донатора. Ове године било је дванаест донатора, укључујући и подршку Града, а позив за компаније да помогну младе људе је увек отворен – рекла је Ана Зекавица и додала да ће нови конкурс бити расписан када буду сигурни да су прикупили довољно новца како би испунили захтеве надарене деце.

 

 


            

Copyright: Фондација за младе таленте града Београда, Трг Николе Пашића 6, Београд © 2016.